Beeldend kunstenaar Marian Kort

Kunst bij Kunsthuis Kort.

Vanaf 1980 volgde zij vele cursussen en workshops, schilderen, fotografie en grafiek. Drie jaar vrije academie in Haarlem waarin zij het grafische vak verder uitdiepte.

Vanaf 1994 woonde en werkte ze in het Friese Workum. Vanaf dat moment schildert zij voornamelijk op hout en doek (voorheen papier) Het werk is poëtisch, half figuratief en half abstract.
De inspiratie haalt zij vaak uit haar eigen leven en de mensen om haar heen.
Na haar beeldhouwopleiding 2005-2007 zijn er veel beelden ontstaan. Haar werkwijze is het volgen van haar hand en intuïtie.

Haar werk wordt in de galerie/winkel tentoongesteld. Dit gebeurt in wisselende samenstelling.

Schilderijen intuïtief en realistisch

Marian Kort schildert intuïtief abstract, realistisch of een combinatie van deze twee. Soms is er maar een enkele lijn nodig om het werk te voltooien. Maar het kan ook een zwaar gezwoeg worden.
Het komt wel voor dat een werk lang op de ezel blijft staan en dan ineens is er die ingeving dat ze precies weet wat ze moet doen.

Beeldhouwen

Marian Kort maakt beelden van hout, steen en brons. Ook werkt ze met combinaties van verschillende materialen.

Aquarel en pen

Marian Kort bedenkt van tevoren wat ze heel expliciet wil uitdrukken en maakt daar een schets met potlood van. Later gaat ze met pen precies dát overnemen waar het werk werkelijk over gaat. De rest kan ze weglaten(gummen). Minimale lijnen moeten het laten zien wat ze voor ogen heeft. Nog later wordt het werk ingekleurd met aquarelverf.

Etsen

Marian Kort werkte zowel in droge naald (tekening direct in de zinken plaat) als een etstekening in etsgrond en die later wordt uitgebeten in salpeterzuur(aquatint). Zij heeft ook veel geëxperimenteerd met plexiglas, blinddrukken en folie afdrukken.
De grote etspers is jammer genoeg vóór de verhuizing naar Harlingen verkocht. Misschien komt er later toch nog een kleinere etspers want ik was nog niet klaar met experimenteren. In september 2022 sluit zij zich aan bij het nieuwe grafisch atelier van de kunstenaarsvereniging ‘Zilt’ in Harlingen.

Fotografie

Marian Kort maakte o.a. reportages van personen, Portugese muren, de opbouw en het verloop van paprikakassen, zwangerschappen, structuren, groeiprocessen, het natuurgeweld en geplooide zaken.
Grote hoeveelheden foto’s die soms op kunstzinnige wijze bewerkt zijn. Keurige mappen met verzamelingen foto’s met hetzelfde thema. Die gebruikt zij ook regelmatig als ondersteuning voor haar schilderwerk.

Keramiek

Marian Kort leerde keramiektechnieken eigen te maken. Het vormen van de klei dan of het maken van een voorwerp als onderdeel bedoeld voor een beeld van een ander materiaal bv. brons of hout. Bij de keramiste Riet Bakker leerde ik dat o.a. Zij maakt perfect werk precies zoals ze dat bedoeld heeft. Bij haar was ik in goede handen.

Sinds ik in Harlingen woon maakt ik veel keramiek.
Keramist Jet Twijnstra, leert mij hier in Harlingen weer veel technieken. Zo ontstonden de series karretjes, kwabbige figuren, handvormen, dieren en vogelhotels, bijzondere portretten en mensjes.

Openingstijden Kunsthuis Kort

5-december-2023
Donderdag 26 okt en zat 28 okt gesloten
Vrij 10 en zat 11 nov gesloten

Dagen

Tijden

maandag
gesloten
dinsdag
gesloten
woensdag
12:00 - 17:00uur
donderdag
12:00 - 17:00uur
vrijdag
12:00 - 17:00uur
zaterdag
12:00 - 17:00 uur
zondag
gesloten